Мисля, че се попълва приложение №11 и декларация, че майката няма да гледа детето, респективно, за да се попълни прил. 11 се попълва "Парично обезщетение при раждане на дете по чл. 50, ал. 7 от КСО след навършване 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни" - от приложения /Приложение № 4 към чл.4 т.3/ с информацията за бащата
При четвъртия болничен се попълва приложение №10 и се подава в НОИ, което е за майчинството. За да се формира приложение №10 се попълва "Приложение №2 към чл. 4 ал. 1 за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни по чл. 50, ал. 1 КСО", където се вписва отново ЕГН и имена на детете, както и за повечед за отпуск по чл. 163 ал. 6 по КТ
Не  знам на кое казваш приложение №1 и №2, но реално в НОИ подаваш приложение №9. За формирането на приложение №9 при първия и втория болничен не ти трябва допълнителни приложение. При третия болничен се попълва "приложение №1 към чл. 3 ал. 2 за обстоятелства за изплащане на парични обезщетения за временна работоспособност, бременност и раждане", където се вписва информацията за ЕГН и имена на детето.
Пуснете КЕП на компютъра (т.е. ако е флашка я включете). После пак влезте в Уеб-приложението.
 :blush: :blush: :blush:
Четох инструкцията. Отворила съм я и в момента. Сложила съм валиден КЕП от Информационно обслужване, но това Уеб-приложение на НОИ - Интегрирана система .... никога не съм го виждала. Дава ми грешка: Server Error -
403 - Forbidden: Access is denied.
You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied.
Здравей, Влад!

Една от фирмите, които осчетоводявам се занимава с елетронен магазин. Ще ти отговоря каквото смятам да правя аз, когато започне дейността.

1) Имаш възможност да избереш дали да си рег. по ЗДДС или (задължително става, ако минеш 50 хил. лв. печалба). Следвателно ще плащаш в края на годината 10%, ако си регистиран като ООД/ЕООД и 15% ако си ЕТ.
2) За стартирането ти трябва... основно желание и смелост според мен. Иначе ти трябва регистрация на фирма. За това има десетина документа, които да попълниш и да подадеш в Търговския регистър.
3) Физически можеш, но ще си извън закона, ако този отговор те устройва. :)

Аз с много неща се сблъсках и много въпроси се появиха, за които странно, но често получавам подигравателни отговори, въпреки че понякога същите хора попадат в същите ситуации за други теми, които за мен са ясни.
Много благодаря за бързия отговор.
Имам възможност да следя нещата с ТРЗ програма, но в един момент се замислих, че може да е безсмислено. И ако създавам само Д1, ще ми бъде достатъчно и програмата на НАП.
Няма смисъл от ТРЗ програма ако фирмата има само СОЛ. :)
Естествено по-лесно се следят нещата с програма, но ако нямате закупен софтуер няма смисъл.
Трябва ли ми софтуер - в случая ТРЗ и съотвено да осчетоводовявам, при ЕООД, което няма служителите, а едноличния собственик е самоосигуряващо се лице? Или мога да използвам програмките на НАП и НОИ?
а приложение  10 -подава и се също?

Да. Както е описано, в №10 отива информацията от №2 до №8. По тази логика №7 се включва.
Какъв е въпросът? (извинявам се, ако аз нещо не съм разбрала)
До колкото разбрах, е-услугите на НАП не работят временно и ще бъдат преустановени на 7.01 (след 7-ми най-вероятно). Може би за това не можете да се логнете.
Здравейте, колеги!

Прочетох няколко теми по въпроса, но май стана нещо като лутане. Тъй като до този момент не съм се занимавала толкова подробно със ЗДДС имам следните въпроси със следните обстоятелства: Фирма с дейност онлайн търговия на нематериални (по-скоро софтуерни) продукти и услуги, които са носочени към външни пазари.

Самият акт на регистрация не представлява проблем за мен (предполагам). Желанието на клиента е да бъде ЕООД и той да бъде СОЛ.

След това започва объркването за мен, защото фирмата няма да е регистирана по ДДС. Тогава как ще стои въпроса със продадените продукти и услуги?
Д1 трябва да се равнява на Д6
Ако лицето към 31.12. не е на трудов договор ДОД не се преизчислява, следователно и облекчението по чл.22в няма.

Ако през годината е бил/а на ТД, значи е плащан ДОД и от него се приспада облекчението.

В този случай двете декларации ли трябва да подаде служителя една по чл.22в и една по чл.22г?

Моля някой да изкаже мнение, защото не ми е ясно.

Да, подават се и двете декларации.
Защо само декември? А останалите месеци от годината?
Аз мисля, че към съответния период. Служителят е в майчинство, а не в неплатен отпуск.
Кое ще коригираш? Може би не те разбрах нещо.
Не 4-часовия от 2014 г. те ощетява, а 40-часовите от 2014 г.!